Over Zoey Brugman alias SuperZoey

Zoey Noëlle Brugman geboren op vrijdag 13 april 2012 om 17.05 uur. Ruim 3 weken te vroeg en dus alsnog een verrassing.

Zoey heeft in het begin wat kleine opstartproblemen gehad. Ze zag erg geel en moest daarvoor onder een speciale lamp in het ziekenhuis liggen. Ook wilde ze in het begin niet goed drinken en ook daarvoor heeft ze even in het ziekenhuis gelegen.

Zoey is een erg levendig meisje met veel pit en karakter. Altijd spelen en het liefst buiten met zoveel mogelijk andere kindjes in de buurt. Racen op haar fiets, glijden van de glijbaan in de tuin of gewoon op ontdekkingstocht door de straat.

Op schoot zitten misschien voor 2 minuten maar dan heel snel weer verder met spelen. Zoey liep al voor haar 1e verjaardag dus papa en mama bleven ook lekker in beweging.

Op zaterdag 12 oktober werd Zoey niet zo lekker. Koorts, hangerig, niet willen eten en drinken. Mama moest voor haar werk naar New York en zou maandag weer terugkomen. Papa bleef lekker thuis bij Zoey. Maandag kwam mama weer terug en trof daar op de bank een hele zielige Zoey aan. Alleen maar huilen, nog steeds koorts en al vanaf zaterdag weinig tot niks gedroken of gegeten. Als het morgen nog zo was dan zouden we de huisarts wel even bellen.

Dinsdag nog steeds koorts en we moesten langskomen bij de huisasrts. Antibiotica gekregen en als het niet beter werd einde van de week dan moesten we terugkomen.

Woensdag was Zoey nog zieker en dronk nu helemaal niks meer. Huisarts weer gebeld en we moesten terugkomen. Die stuurde ons door naar het Rode Kruis Ziekenhuis in Beverwijk omdat hij bang was voor uitdroging.

Daar bleek uit het bloedonderzoek dat het niet goed zat en werden we doorgestuurd naar het AMC. Hier kregen wij op vrijdag 18 oktober het verschrikkelijke nieuws dat onze Zoey Acute Lymfatische Leukemie (ALL) heeft.
Acute Lymfatische Leukemie (ALL) is een snel voortschrijdende en levensbedreigende ziekte van het bloed. In het beenmerg worden hierbij, behalve normale bloedcellen (rode en witte bloedcellen en bloedplaatjes), kwaadaardige witte bloedcellen van het type lymfocyt gevonden.

Kenmerk van acute lymfatische leukemie (ALL) is de ongecontroleerde groei en deling (proliferatie) van onrijpe lymfatische witte bloedcellen. Onrijp wil zeggen, dat deze cellen hun normale rol in het menselijk lichaam – in de afweer – niet kunnen spelen.
Normaal gesproken maakt het beenmerg stamcellen aan, die zich ontwikkelen tot verschillende typen bloedcellen met elk een specifieke taak. Bij ALL echter ontwikkelen de witte bloedcellen zich niet tot volwaardige bloedcellen, maar blijven ze steken in hun ontwikkeling. Dit wordt veroorzaakt door een mutatie als gevolg van een beschadiging in het DNA van de stamcel. Door genetische fouten – afwijkingen in de chromosomen – nemen de onrijpe witte bloedcellen (lymfoblasten) snel in aantal toe door de niet meer goed gecontroleerde celdeling. Deze blasten stapelen zich op in het beenmerg en verdringen de cellen, die de normale witte en rode bloedcellen en bloedplaatjes produceren. Aangezien de fouten in de chromosomen niet in de geslachtscellen zitten, is de ziekte niet erfelijk.
Resultaat van de ongeremde groei is dat er bloedarmoede (anemie) en bloedingen – zichtbaar aan snel ontstaan van blauwe plekken – gaan ontstaan en de nog wel aanwezige goede witte bloedcellen hun taak – zoals het bestrijden van infecties – uiteindelijk niet goed meer kunnen uitoefenen. Later kunnen deze onrijpe cellen ook in organen als de milt en zelfs de hersenen terecht komen en daar problemen veroorzaken. De ziekte loopt fataal af indien deze niet binnen enkele weken wordt behandeld. ALL kan zowel bij kinderen als volwassenen voorkomen. ALL is de enige vorm van leukemie die relatief veel voorkomt bij kinderen.

De vooruitzichten voor kinderen met ALL zijn veel beter dan bij volwassenen.

Nu op naar de toekomst! Elke dag is er weer 1 dichterbij de genezing!